Generation jobb 2014

I undersökningen, som tagits fram på uppdrag av Arbetsmiljöverket, Temagruppen Unga i Arbetslivet, TCO och Akademikernas a-kassa har 1000 ungdomar mellan 16-30 år intervjuats.

Undersökningen visar att fler än åtta av tio unga vill ha ett fast jobb med en bra lön och en bra arbetsmiljö. För det jobb man vill ha är de flesta beredda att arbeta övertid/helger (48%), flytta till en annan ort (69%) eller ett annat land (53%) och genomgå nödvändiga utbildningar (82%) om det skulle krävas. Hela sex procent är till och med beredda att offra sin fysiska hälsa för ett bra jobb. Det är få som ser ett statusfyllt yrke eller en statusfylld arbetsgivare som viktigt. Däremot vill de flesta arbeta med någonting de brinner för tillsammans med bra arbetskollegor.

Resultaten rimmar dåligt med förställningen av unga som bortskämda och kräsna på arbetsmarknaden, en bild som ibland målas upp i media.

Intervjuerna har skett genom Sifos riksrepresentativa webbpanel i oktober 2014. Undersökningen och rapporten har tagits fram i samarbete med Eskil Wadensjö, professor i arbetsmarknadspolitik vid Stockholms universitet.

4900 kr  (inkl. moms)

Vi accepterar: Visa, Mastercard, Amex, Maestro, Klarna.